ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Η κλιματική αλλαγή θύμωσε τόσο πολύ με τα παιδιά που προσπάθησε να καταστρέψει τον υπολογιστή τους. Έστειλε ιούς στον υπολογιστή τους , αλλά δεν κατάφερε τίποτα γιατί η κυρία είχε πρσττατέψει τον υπολογιστή με ένα μεγάλο φράκτη προστασίας.

Τα παιδιά μαθαίνουν για τα δίκτυα, τους ιούς, και το το φράκτη προστασίας, τα αντιικά τρογράμματα

Παρακολουθούν στον διαδραστικό πίνακα σε εικόνες το πρώτο μέρος της ιστορίας “Το απέραντο δάσος”( σε μορφή ppt) και μέσα από αυτό καταλαβαίνουν καινούριες έννοιες όπως:  δίκτυο, υπολογιστής διακομιστής, αριθμοί 0-1, μεταφορά πληροφοριών, εικόνων, μηνυμάτων και αποθήκευση τους.

Δραματοποιούν αυθόρμητα  την ιστορία 

  • Φτιάχνουν ιούς
  • Ζωγραφίζουν ένα δίκτυο υπολογιστών, τους ιούς και το φράκτη προστασίας για κάθε υπολογιστή.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΤΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: < επικοινωνώ μέσα από το διαδίκτυο”
Οδηγίες: Χρειάζονται 4 παιδιά που έχουν από έναν υπολογιστή. Πρέπει να επικοινωνήσουν με τον υπολογιστή του σχολείου. Ρίχνουν το ζάρι και προχωρούν. Αν πέσουν πάνω σε ιό, επιστρέφουν στην αρχή. Αν  πέσουν πάνω σε μήνυμα προχωρούν ένα τετράγωνο. Νικητής είναι όποιο παιδί φτάσει πρώτο στο τετράγωνο με τον υπολογιστή του σχολείου.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ:

  • Τα παιδιά σκοτώνουν ιούς
  • και σκέφτονται μαθηματικά :

Τα παιδιά μετρούν έως το 10 και ένα ένα παιδί με τη σειρά μαζεύει όσους περισσότερους ιούς γίνεται. Μετρούν πόσους μάζεψαν και γράφουν τον αντίστοιχο αριθμό σε χαρτάκι. Στο τέλος κάνουν συγκρίσεις με τους αριθμούς τους( περισσότερα- λιγότερα- τόσα όσα).

Τα παιδιά φτιάχνουν και ένα μεγάλο δυνατό όπλο για να σκοτώσουν αμέσως τους ιούς.Το ονομάζουν τείχος προστασίας και δεν θα αφλησει κανέναν ιό να μπεί στον υπολογιστή του σχολείου τους.

Δημιουργούν μία αφίσα εκφράζοντας τις προτάσεις τους με ζωγραφική

  • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Δίνουμε ψηφιακή μορφή στιην παραπάνω δουλίτσα με το εργαλείο animoto

Δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα όπως:

  1. <Τέλειωσε το μελάνι του εκτυπωτή και ο υπολογιστής μας έχει κάποιο πρόβλημα. Τι πρέπει να κάνουμε; > Ακουγονται διάφορες ιδέες τελικά συμφωνούν να φωνάξουν το τεχνικό που είναι ο γιατρός των υπολογιστών

2. <Όταν τραβήξουν μια φωτογραφία τρια παιδιά και τα δυο θέλουν να την ανεβάσουν στο διαδίκτυο ενώ το τρίτο παιδί δεν θέλει τι πρέπει να γίνει; >

Οι πιο πολλές γνώμες ήταν να την βάλουν στον υπολογιστή γιατι πρέπει να γίνεται αυτό που θελει η πλειοψηφία .Έκπληκτα ακούν την νηπιαγωγό να τους λέει ότι αυτό δεν ισχύει εδώ και αν δεν θέλει κάποιο παιδί δεν μπορούν να την ανεβάσουν στο διαδίκτυο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Επισκέπτεται το νηπιαγωγείο μας τεχνικός που μιλά για το επάγγελμα του και λύνει τις απορίες των παιδιών