4 φωτογραφίες στην τάξη δίνουν το έναυσμα για να προβληματιστούν τα παιδιά για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1040 Εκφράζουν τα συναισθήματα και μοιράζονται τις σκέψεις τους. .Τα παιδιά γνωρίζουν ταγεγονότα της ελληνικής ιστορίας μέσα από πλούσιο εποπτικό και ψηφιακό υλικό και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Τα παιδιά αναπαριστούν τον πόλεμο ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ιταλούς.
Οι Ιταλοί ζητούν την Ελλάδα και οι Έλληνες φωνάζοντας ΑΕΡΑ και ΟΧΙ τους διώχνουν μακρυά από την Ελλάδα ρίχνοντας τους βόμβες













ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα ελληνικά βουνά που πολέμησαν οι Έλληνες τους Ιταλούς.
Στην συνέχεια χωρίζονται σε δυο ομάδες οι Έλληνες και οι Ιταλοί και μπαίνουν στην σειρά η μια ομάδα απέναντι από την άλλη. Οι δυο πρώτοι των ομάδων πρέπει να τρέξουν και να βάλουν στα βουνά από ένα στρατιώτη, Έλληνα και Ιταλό. Μετά πάνε στο τέλος και το παιχνίδι συνεχίζεται έως να γίνουν πάλι πρώτοι. Το παιχνίδι τότε σταματά και μετρούν τους στρατιώτες τους. Νικήτρια είναι η ομάδα με τους περισσότερους στρατιώτες.
Μπορεί την επόμενη φορά να μην μετρήσουν τους στρατιώτες αλλά να νικήσει η γρηγορότερη ομάδα.












Τα χρώματα του πολέμου και της ειρήνης .
Τα παιδιά επιλέγουν ποια χρώματα ταιριάζουν με το πόλεμο και ποια με την ειρήνη και ζωγραφίζουμ με αυτά αντίστοιχες εικόνες












Επιλέγουν και αιτιολογούν καρτέλες με εικόνες πολέμου- ειρήνης και τις ομαδοποιούν.













Παίζουν αντίστοιχο ψηφιακό παιχνίδι στον διδραστικό πίνακα.





Ζωγραφική




Ομαδοποιούν εικόνεςπολέμου-ειρήνης και σε φύλλο εργασίας.




Η 28η… με κώδικα!
Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά συνδυάζουν τις γνώσεις τους για την 28η Οκτωβρίου με τον προγραμματισμό και την υπολογιστική σκέψη.<Μια διαφορετική… κωδικο-περιπέτεια!> Ένα αίνιγμα…Μια απάντηση…Μια εικόνα…Μια διαδρομή…Και ένας Bee-Bot που πρέπει να βρει τον σωστό δρόμο! Τα παιδιά λύνουν αινίγματα σχετικά με την 28η Οκτωβρίου, εντοπίζουν τη σωστή εικόνα και στη συνέχεια προγραμματίζουν τον Bee-Bot για να φτάσει στον προορισμό του!Μετά το παιχνίδιΤα παιδιά ολοκληρώνουν το ατομικό φύλλο εργασίας, σχεδιάζοντας με βέλη τη διαδρομή και αποτυπώνοντας τον κώδικα. Ο/Η εκπαιδευτικός διαβαζει ξανά τα αινίγματα και αυτή τη φορά τα παιδιά σχεδιάζουν τον κώδικα πάνω στο ατομικό φύλλο εργασίας τους.

Παιχνίδι ταχύτητας
Ποιο παιδι θα συνθέσει γρηγορότερα την Λεξη ΟΧΙ με κινητά γράμματα








Τα παιδιά σε ομάδες επιλέγουν από ένα κινητό γράμμΑ και συνθέτουν την λέξη ΕΛΛΑΔΑ με την σειρά ονομάζοντας την κάθε φωνή.



Τα παιδιά ακούν την ιστορία ο Γίγαντας και ο Νάνος. Την δραματοποιούν και μετά στην παρεουλα σσκάνουν την ταύτιση του Γίγαντα με τους Ιτσλούς και του νάνου με την Ελλάδα.

Τα παιδιά μοιράζονται τις σκέψεις τους στην ερώτηση της νηπιαγωγού : < Αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω στο 1940, και είχατε μπροστά σας έναν Έλληνα στρατιώτη τι θα θέλατε να του πείτε;> Η νηπιαγωγός γράφει τις απαντήσεις τους.

