ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ

Τα παιδιά παρατηρούν ότι το νερό έχει δύναμη γιατί μπορεί να κινήσει την τροχαλία.

Τι γίνεται όμως αν βρέχει πολύ δυνατά και για πολλές ημέρες; Αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφοριακά στοιχεία και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ποταμάκι γεμίζει με πολύ νερό νερό που τρέχει με μεγάλη δύναμη και στο δρόμο του παρασέρνει ότι βρει μπροστά του.

Ρίχνουν νερό με δύναμη στη λεκάνη και βλέπουν τη δύναμη με την οποία παρασέρνει το καραβάκι που έφτιαξαν

Τα παιδιά καλούνται τώρα να λύσουν ένα πρόβλημα. Δίπλα στο ποταμάκι υπάρχει μια φάρμα με ζωάκια. Κάθε φορά που βρέχει δυνατά τα ζωάκια ανησυχούν μήπως πλημμυρίσει το ποτάμι και το νερό μπει στη φάρμα τους , τη καταστρέψει και εκείνα χάσουν τη ζωή τους.

Παρακαλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τρόπους να εμποδίσουν το νερό να πάει στη φάρμα τους.

Τα παιδιά σκέφτονται λύσεις και προχωρούν στην δοκιμή τους.

Ο χάρτινος φράκτης μπορεί να σταματήσει το νερό; Οχι

Μ φράκτη φτιαγμένο από πλαστικά τουβλάκια; Όχι

Με ξύλινο φράκτη; Κράτησε το περισσότερο νερό. Πέρασε λίγο μόνο νερό.

<Κυρία , το νερό θα χαλάσει το ξύλο, γιατί τα ντουλάπια της κουζίνας της γιαγιάς μου που βράχηκαν χάλασαν>, είπε ένα παιδάκι

Αναζητήσαν στο διαδίκτυο τρόπους δημιουργίας φραγμάτων και είδαν πως έγινε το φράγμα του Μαραθώνα. Παρατήρησαν ότι κατασκευάστηκε με τσιμέντο για να αντέχει την δύναμη του νερού .

Σκέφτηκαν ότι οι κατασκευές με τσιμέντο είναι πιο γερές από ότι οι ξύλινες αποφάσισαν να βελτιώσουν την λύση που είχαν σκεφτεί. Δίπλα από το νηπιαγωγείο ήταν μερικά τούβλα. Αποφάσισαν να τα πάρουν και να φτιάξουν ένα φράκτη με αυτά.

Τα ζωάκια γλύτωσαν από τη δύναμη του νερού. Το φράγμα ήταν πολύ γερό και δεν πέρασε καθόλου νερό!!!!!

Τα παιδιά αξιοποιούν και μια θήκη εργαλείων που υπάρχε

ι στη γωνιά με τα εργαλεία για να φτιάξουν ένα ακόμα φράγμα νερού. Βάζουν ν αρχικά νερό σε μια θήκη και απλώνεται σε όλο το χώρο. Μετά τοποθετούν μια μικρή θήκη για να εμποδίσει το νερό αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Τότε σκέφτονται να βάλουν στα κενά πλαστελίνη ( έχει το ρόλο του τσιμέντου ) και παρατηρούν ότι το νερό σταματάει στο συγκεκριμένο σημείο.