ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΔΟΥΣ (τα παιδιά βγαίνουν έξω από το σχολείο-επαφή με την φύση-βιωματική μάθηση)

Τα παιδιά πριν ξεκινήσουμε για να επισκεφτούμε το δάσος συζητάμε για το τι περιμένουμε να ακούσουμε, να δούμε, να νιώσουμε, να πιάσουμε στο δάσος και καταγράφουμε τις ιδέες τους. 

Η πρώτη μας ανίχνευση του χώρου στο όμορφο δάσος της Κλειδούς.

Περπατήσαμε στο δάσος, γνωρίσαμε την φύση. Είδαμε τα φθινοπωρινά χρώματα, εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιο μας με λέξεις όπως: πεύκο , πλάτανος. ποταμός,. Πιάσαμε σκληρά- μαλακά- ξερά φύλλα. Σηκώσαμε ψηλά τα χέρια και νιώσαμε τον αέρα. Φυσήξαμε φύλλα και είδαμε πόσο ελαφριά είναι. .Κάναμε συγκρίσεις μικρά- μεγάλα φύλλα. Μάθαμε για τα αποδημητικά πουλιά και το ταξίδι τους στις ζεστές χώρες τώρα το φθινόπωρο. Είδαμε πως φτιάχνονται κολιέ από πευκοβελόνες. Είδαμε από ψηλά την κοίτη του ποταμού. Μάθαμε για το ταξίδι του νερού και που είναι τώρα _ κάτω από τις πέτρες_.Ακούσαμε τα πουλιά, τον άέρα και μια γατούλα που μας νιαούριζε. Μάθαμε ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο κορμός ενός δέντρου τόσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία του. Προχωρήσαμε σε συμβατική μέτρηση με αριθμό παιδιών

Ανακαλύψαμε όμως στην βόλτα μας και άσχημα πράγματα που κάνει ο άνθρωπος και στεναχωρεί την φύση. Βρήκαμε μια πινακίδα που έγραφε ότι απαγορεύεται το κυνήγι και μας έκανε φοβερή εντύπωση πως οι άνθρωποι μπορούν να σκοτώνουν μικρά πουλιά. Πολλά σκουπίδια ήταν πεταμένα τριγύρω .

Σαν μικροί εθελοντές μαζέψαμε τα σκουπίδια και τα τοποθετησαμε στους κάδους.

Φτιάξαμε με υλικά της φύσης έναν ήλιο που χαμογελά καθώς όλα είναι καθαρά και όμορφα.

Μας τράβηξε την προσοχή ένα σήμα που ήταν κοντά σε ένα κτήριο. Το παρατηρήσαμε και ειπαμε νομίζαμε ότι έδειχνε. Τελικά ανακαλύψαμε ότι ήταν εκεί γιατί υπήρχε μια ράμπα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα που είχαν δυσκολία να ανέβουν σκαλοπάτια.

Το φυλλαράκι αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία του που είδε το χρώμα του να αλλάζει και πίστεψε  ότι ήταν σοβαρά άρρωστο. Κάλεσε τον γιατρό ανήσυχο και ο γιατρός του είπε ότι δεν είχε τίποτα. Είναι φυσικό να αλλάζει το φθινόπωρο και να πέφτει στην γη για να γίνει με την βροχή χώμα πλούσιο σε βιταμίνες. Έτσι το φυλλαράκι χαρούμενο άφησε το δέντρο και έπεσε στο έδαφος εκεί που τον περίμεναν οι φίλοι του τα υπόλοιπα φύλλα.

Φτιάξαμε το δικό μας χαρουμενο φυλλαράκι

Φτιάχνουμε επίσης μια κουκουβάγια με ξεραμένα φύλλα

Παίξαμε με τα φθινοπωρινά φύλλα

αλλά και το παιχνίδι γατάκι και ποντικάκι

Γίναμε ζωάκια του δάσους

Και αποχαιρετάμε το δάσος της Κλειδούς με μια μεγάλη αγκαλιά στο μεγάλο πλάτανο που υπάρχει εκεί.