ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ….

Τα παιδιά στις ελεύθερες ζωγραφίζουν ένα δάσος. Έχουν ήδη συζητήσει για το τι είναι δάσος, για τη ζωή ενός δέντρου( πως γεννιέται, πως μεγαλώνει, τι χρειάζεται από τι κινδυνεύει, για τη βιόσφαιρα του δέντρου( πλάσματα που φιλοξενούνται σε αυτό), πόσο πολύτιμο είναι για εμάς τους ανθρώπους και πως τα προστατεύουμε. Επίσης μαθαίνουν ότι το δέντρο είναι το σπίτι για πολλούς οργανισμούς, τους δίνει τροφή, στέγη, και καταφύγιο.

Στη συνέχεια τοποθετούν εικόνες με ζωντανούς οργανισμούς που ζουν στο δάσος ( διαλέγουν την μισή καρτέλα και βρίσκουν και την επόμενη μισή). Με την φαντασία τους επισκέπτονται το δάσος παίζοντας με τις αισθήσεις τους: νιώθουν τη δροσερή σκιά του δέντρου καθώς είναι μια πολύ ζεστή ημέρα, αναπνέουν το πλούσιο σε οξυγόνο αέρα, ακούν το θρόισμα του αέρα, το κελαήδημα των πουλιών, αισθάνονται τα ξερά φύλλα στις πατούσες, μυρίζουν τ λουλούδια.

Όμως έπιασε φωτιά και το δάσος κάηκε( καλύπτουμε το δάσος με μαύρο χαρτόνι)

Ερωτήσεις για τα παιδιά: < Τι βλέπετε τώρα; Τι λέτε να συνέβη;( έπιασε φωτιά. Το καημένο το δάσος και τα ζωάκια του >

< Αν βρισκόσασταν στο καμένο δάσος πως θα ήταν; ( θα μύριζε καμένο δάσος, θα λερωνόμασταν με τη στάχτη, δεν θα μπορούσαμε να αναπνεύσουμε )

< Πως θα αισθανόσασταν;( λύπη, στενοχώρια, αηδία, θα κλαίγαμε>

< Τι θα θέλατε να πείτε σε αυτούς που έκαψαν το δάσος; ( ότι είναι ανόητοι, κακοί, τρελοί, απαίσιοι, θα θέλαμε να πάνε φυλακή)

Ζωγραφίζουν το δάσος πριν τη φωτιά και το δάσος μετά τη φωτιά.

Ώρα για παιχνίδι

<ΜΑΖΕΨΕ ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ>

Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες , τα πουλιά, τα έντομα, τα ζώα του δάσους και τα λουλούδια. Στο πάτωμα υπάρχουν 4 στεφάνια όσα και οι ομάδες και πολλές ανακατωμένες εικόνες με έντομα, πουλιά, λουλούδια και ζώα. Κάθε ομάδα διαλέγει μια κατηγορία και πρέπει ένα ένα παιδί με τη σειρά να διαλέγει μια εικόνα της ομάδας του και να τη τοποθετεί στο στεφάνι του. Στη συνέχεια πηγαίνει στο τέλος της σειράς και συνεχίζει το επόμενο παιδί. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη τις εικόνες της και θα είναι και όλες σωστές( στη κατηγορία τους)

Το παραπάνω παιχνίδι παίζεται και στη τάξη με τα παιδιά.