#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ# ΔΕΥΤΕΡΑ 27/4ΕΩΣ 29/4

Παιδιά τι κάνετε; Είμαστε πάλι μαζί για να παίξουμε, να διασκεδάσουμε αλλά και να μάθουμε νέα πράγματα.

Είστε έτοιμα; Ξεκινάμε.

Γνωρίζετε ποια πουλιά ονομάζονται αποδημητικά;

<<Κάθε χρόνο πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν το φθινόπωρο για πιο ζεστές περιοχές κι αυτά τα λέμε αποδημητικά. Ακολουθούν το πανάρχαιο δρομολόγιό τους από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και το αντίθετο το φθινόπωρο.

Με τον ερχομό του χειμώνα, η ανεύρεση τροφής(σπόροι, έντομα) γίνεται πολύ δύσκολη. Οι μέρες μικραίνουν και τα πουλιά έχουν λιγότερες ώρες στη διάθεσή τους για να αναζητήσουν τροφή.
Για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα, πετούν προς τις νότιες ζεστές χώρες όπου η τροφή είναι άφθονη. Εκεί ξεχειμωνιάζουν
.
Νίκου Βασιλική, νηπιαγωγείο δημιουργίας.>>

Μπορείτε να δείτε παρακάτω και το ταξίδι των αποδημητικών πουλιών.

Καθώς και μια ιστοριούλα για τα αποδημητικά πουλιά.

Με ένα από τα αποδημητικά πουλιά θα ασχοληθούμε τώρα.

Ξέρουμε ότι είστε καλοί στα αινίγματα.

Μπορείτε να λύσετε το παρακάτω αίνιγμα;

<Είμαι πουλί κουβαλητής, την άνοιξη σας φέρνω και κάτω από το μπαλκόνι σας, φωλίτσες καταφέρνω>.

Τί είναι;

Μπράβο παιδιά , είναι το χελιδόνι.

Θέλετε να Μάθετε για το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών από την Αφρική στην Ελλάδα την άνοιξη;

<Τα χελιδόνια διανύουν 10.000 χλμ για να φτάσουν στην Ελλάδα και ξεπερνούν πολλούς και τρομερούς κινδύνους! Το ταξίδι τους είναι μεγάλο και δύσκολο.  Ξεκινούν σε μεγάλα σμήνη από την Αφρική και συγκεκριμένα τη νότια Σαχάρα. Διανύουν περίπου 10 χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Ελλάδα. Από τα μέσα του Μαρτίου μέχρι τα τέλη έχουν φτάσει όλα. Το ταξίδι τους διαρκεί εβδομάδες, γι’ αυτό και πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ενέργεια και φαγητό για να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες της μετανάστευσής τους. Όποτε βρίσκουν ευκαιρία κάνουν στάση για να ξεκουραστούν, να φάνε και να πιουν νερό. Το δυσκολότερο σημείο του ταξιδιού τους είναι η διάσχιση του Αιγαίου, καθώς πρέπει να πετάξουν για αρκετή ώρα πάνω από τη θάλασσα χωρίς καμία στάση. Αν δεν βρουν σύντομα κάποιο νησί για να ξεκουραστούν, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα στη θάλασσα και να πνιγούν. ..

Άνεμοι και καταιγίδες δυσκολεύουν τη διαδρομή τους. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές στερεί από τα πουλιά σημεία που κάποτε μπορούσαν να φωλιάσουν ή να ξαποστάσουν από το μακρινό τους ταξίδι….>

Για να φτιάξουν τη φωλιά τους τα χελιδόνια μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης. Η κατασκευής της μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες…

Από τα τέλη του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του Ιουνίου είναι η αναπαραγωγική περίοδος των χελιδονιών. Το κάθε χελιδόνι κάνει από 4-6 αυγά. Μένουν στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του Αυγούστου που ξεκινούν και πάλι το ταξίδι της επιστροφής στην Αφρική. Τα χελιδόνια φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί μειώνονται τα έντομα, άρα και η τροφή τους λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. …> από value for life.

Αφού γνωρίσατε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα για τα χελιδόνια δείτε παρακάτω ένα μικρό βιντεάκι με ζωγραφιές παιδιών του νηπιαγωγείου μας παλιότερων ετών όπου παρουσιάζουν το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών στην Ελλάδα την άνοιξη. Αφού το δείτε προσεκτικά και οι γονείς σας σας διαβάσουν αυτά που γράφονται θα θέλαμε να ζωγραφίσετε και σεις το ταξίδι των χελιδονιών και να μας στείλετε την ζωγραφιά σας.

Μια ενδεικτική ζωγραφιά είναι:

.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά ακόμα ωραία βιντεάκια για τα χελιδόνια

Αυτή είναι μια αληθινή φωλιά χελιδονιών!!!!!

Θέλετε να φτιάξετε χελιδονάκια;

Ιδέες:

  • Διαλέξτε ότι σας αρέσει από τα παρακάτω και φτιάξτε το
  • Αν θέλετε βάλτε τη δημιουργικότητα σας και φτιάξτε την δική σας κατασκευή με θέμα τα χελιδονάκια

  • Βγείτε στην αυλή αν αυτό είναι δυνατόν,ακούστε το τιτίβισμα των χελιδονιών, μαγνητοφωνείστε το και στείλτε το μας..

Αν αυτό δεν είναι δυνατόν ακούστε το τιτίβισμα των χελιδονιών όπως το μαγνητοφώνησαν τα παιδιά μας παλιότερων ετών έξω στην αυλή του νηπιαγωγείου μας.

  • Και τέλος παίξτε τα παρακάτω παιχνίδια που δημιουργήσαμε για σας.

ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ – ΣΚΙΕΣ

ΣΕΙΡΑΘΕΤΗΣΗ

ΜΕΤΡΗΣΗ- ΓΡΑΦΗ ΑΡΙΘΜΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ

ΠΑΖΛ

preview15pieceΧΕΛΙΔΟΝΙ

Θα τα ξαναπούμε την Τετάρτη. Μη ξεχνάτε περιμένουμε τις όμορφες δουλίτσες σας!!!!!!!

Κάνατε πολύ ωραίες δουλειές παιδιά!!!!! Μπράβο σας!!!!!