ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Τα παιδιά μαθαίνουν τα μέρη του υπολογιστή παρατηρώντας και ονομάζοντας τον υπολογιστή του σχολείου και τις περιφερειακές συσκευές του. Μαθαίνουν την χρήση τους, την χρησιμότητα τους και ότι όλες μαζί με τον υπολογιστή αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.

Αξιοποιούν το  Ψηφιακό Διδακτικό Σενάριο <Γνωριμία με τον υπολογιστή >| Πλατφόρμα «Αίσωπος» Δημιουργός Σεναρίου: ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΛΛΙΟΥ (Εκπαιδευτικός)

Τα παιδιά παίζουν τα παιχνίδια των υποενοτήτων του: Αναγώριση των βασικών μονάδων του υπολογιστή Ο υπολογιστής ως ενιαίο σύστημα http://aesop.iep.edu.gr/node/8512/2205

Κατασκευάζουν με υλικά που υπάρχουν στη τάξη τον υπολογιστή και τις συσκευές του

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ : Ζωγραφίζουν τα διάφορα μέρη του υπολογιστή και παίζουν κουκλοθέατρο. <Η κάθε συσκευή προσπαθεί να πείσει τον υπολογιστή ότι είναι η καλύτερη και να διαλέξει εκείνη μόνο. Ο υπολογιαστής ακούει προσεκτικά τα επιχειρήματα τους και τελικά επιλέγει τι;

Όλες οι συσκευές είναι σπουδαίες για τον υπολογιστούλη και δεν μπορεί να ξεχωρίσει καμιά. όλοι μαζί είναι μια δυνατή ομάδα!!

Εξετάζουν τον πύργο του υπολογιθστή από κοντά. Βλέπουν τις θύρες του και μαθαίνουν τη χρήση τους.

Ανοίγουν το πύργο του υπολογιστή και παρατηρούν με έκλπηξη το εσωτερικό του.

Γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια:

Ζωγραφίζουν τα μέρη του υπολογιστή

Μαθαίνουν την ανάλογη ορολογία ( εκκίνηση, έναρξη προγράμματος, αρχείο, άνοιγμα, κλείσιμο, αποθήκευση, εκτύπωση, διαγραφή)

  • Ανοίγουν τον υπολογιστή και αναζητούν στην οθόνη το συμβολο του word
  • Πατούν πάνω στο εικονίδιο του word και αφού ανοίξει γράφουν μόνα τους το όνομα τους στο λευκό φύλλο που εμφανίζεται μπροστά τους. Αν κάνουν λάθος το σβήνουν μόνα τους και συνεχίζουν. Επίσης επιλέγουν και το χρώμα γραμματοσειράς τους. Όταν ολοκληρωθεί η ομαδική τους δουλίτσα το αποθηκεύουν στην επιφάνεια εργασίας δίνοντας του και ένα όνομα. Στη συνέχεια το εκτυπώνουν και το βλέπουν στη παρεούλα.

  • Τραβούν φωτογραφίες τους φίλους τους στις ελεύθερες δραστηριότητες. Μετά βλέπουν τις φωτογραφίες τους στον διαδραστικό πίνακα. Πατόύν πάνω τους και τις μεγαλώνουν.Επιλέγουν όσες τους αρέσουν και τις αποθηκεύουν σε ένα φάκελο Τις άλλες τις διαγράφουν.

Παιρνούν με τη βοήθεια της νηπιαγωγού τις φωτογραφίες που έχουν επιλέξει στο πρόγραμμα movie maker , γράφουν τίτλο, εισάγουν μουσική της επιλογής τους και δημιουργούν το δικό τους βίντεο

https://drive.google.com/file/d/1MxyGHVWBvi1VGleAazM9OUPkHI-69BeJ/view?usp=sharing

Ζωγραφίζουν ελεύθερα στον διαδραστικό πίνακα.