ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Η φράση «Άνοιξε το Τριώδιο» σημαίνει δύο πράγματα:

  1. Για την ορθόδοξη εκκλησία είναι οι τρεις εβδομάδες πριν από την Σαρακοστή και είναι ο χρόνος που οι χριστιανοί προετοιμάζονται σιγά σιγά για τη νηστεία. Χωρίζεται σε τρεις εβδομάδες (από εκεί βγαίνει και το όνομά της). Στην πρώτη εβδομάδα προσφωνούμε στον κόσμο ότι αρχίζουν οι Απόκριες. Στη δεύτερη εβδομάδα, που ονομάζουμε και «κρεοφάγο», τρώμε κρέας. Στην τρίτη εβδομάδα, που ονομάζουμε και τυροφάγο, τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα. Για τη θρησκεία «Αποκριά» σημαίνει «μακριά από κρέας» και από εκεί βγαίνει και το όνομά της.
  1. Ξεκινούν οι Απόκριες (ή αλλιώς το Καρναβάλι) και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ντυθούμε με αποκριάτικες στολές και να συμμετέχουμε σε γιορτές και εκδηλώσεις. Η ελληνική Αποκριά φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, τότε που γίνονταν γιορτές για να τιμήσουν τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού και του γλεντιού. Γιόρταζαν, επίσης, για να αποχαιρετίσουν τον χειμώνα και να καλωσορίσουν την άνοιξη. Καρναβάλια υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου( diptyxo).

Και ένα αποκριάτικο διαδραστικό παιχνίδι παρατήρησης!

Αναγνώρισε τις αποκριάτικες εικόνες και ξεχώρισέ τες σύροντάς τες με το ποντίκι ή με το δάκτυλό σου στην κατάλληλη ομάδα. diptyxo.gr

Μάσκα κλόουν!