ΑΑΑ…. ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΑΓΩΝΙΑ

Τραγούδι του Χειμώνα – Γλωσσικά παιχνίδια

Το τραγούδι του Χειμώνα μας βοήθησε  να μάθουμε τα φωνήεντα και να κάνουμε πολλά γλωσσικά παιχνίδια. Ξεκινάμε λοιπόν μαθαίνοντας το τραγούδι με τα παιδιά  και υψώνοντας το τόνο της φωνής μας κάθε φορά που τραγουδάμε τα φωνήεντα .

Το τραγούδι του Χειμώνα:

Α,α,α αρχίζει η παγωνιά!
Πάει ο ήλιος έχει φύγει
και το κρύο μας τυλίγει.
Α,α,α αρχίζει η παγωνιά!

Ε,ε,ε, χειμώνα παγερέ!
Ξύλα ανάβουν μες τα τζάκια
και ζεσταίνουν τα σπιτάκια.
Ε,ε,ε, χειμώνα παγερέ!

Ι,ι,ι, βοριάδες τσουχτεροί!
Πόρτες παραθύρια κλείστε
τους ανέμους έξω αφήστε.
Ι,ι,ι, βοριάδες τσουχτεροί!

Ο,ο,ο, ζεστά που θα ντυθώ!
Έξω στην αυλή θα τρέξω
και χιονόμπαλες θα παίξω
Ο,ο,ο, ζεστά που θα ντυθώ!

Ου, ου, ου, το κρύο πάει παντού!
Τα χεράκια ξυλιασμένα
και τα πόδια παγωμένα
Ου, ου , ου, το κρύο πάει παντού!

Γλωσσικά παιχνίδια :

Χονονιφάδες –  φωνήεντα.

Εκτυπώνουμε το τραγούδι σε χαρτί, φροντίζοντας το κάθε φωνήεν που εμφανίζεται στις στροφές του τραγουδιού να έχει έντονο και διαφορετικό χρώμα , ώστε τα παιδιά να το ξεχωρίζουν. Σε μικρές χιονονιφάδες γράφουμε τα φωνήεντα και τα μοιράζουμε σε ομάδες παιδιών ( η ομάδα της χιονονιφάδας α , η ομάδα της χιονονιφάδας ι κλπ). Σε κάθε στροφή που τραγουδάμε σηκώνεται η συγκεκριμένη ομάδα και χορεύει ή   τραγουδάει  μόνο αυτή κάθε φορά, δείχνοντας τις χιονονιφάδες που κρατάνε.

Μαζεύω χιονονιφάδες – λέξεις.

Σε χιονονιφάδες έχουμε εκτυπώσει εικόνες που ξεκινάνε από τα φωνήεντα που ακούγονται στο τραγούδι. Ξεκινάμε να τραγουδάμε το τραγούδι και στην δεύτερη στροφή :
Ι,ι,ι, βοριάδες τσουχτεροί!
Πόρτες παραθύρια κλείστε
τους ανέμους έξω αφήστε.
Ι,ι,ι, βοριάδες τσουχτεροί! Σκορπίζουμε τις χιονονιφάδες. Ζητάμε από τις ομάδες να βρουν τις χιονονιφάδες που απεικονίζουν λέξεις που ξεκινάνε από το φωνήεν της ομάδας τους. Στην συνέχεια β’αζουμε τις χιονονιφάδες – λέξεις κάτω από κάθε χιονονιφάδα -φωνήεν.

 Οι χιονάνθρωποι του Χ και του Π.

Στη συνέχεια εστιάζουμε σε δύο γράμματα το Χ  από τη λέξη του Χειμώνα και το Π από την λέξη της Παγωνιάς . Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν λέξεις που ξεκινάνε από αυτά τα δύο γράμματα και χρησιμοποιώντας τα φωνήεντα φτιάχνουμε συλλαβές. Χτίζουμε τους χιονάνθρωπους του Π (με τα καπέλα τους ΠΑ, ΠΟ, ΠΙ)  και τους χιονάνθρωπους του Χ ( με τα καπέλα τους ΧΑ, ΧΟ, ΧΕ).