ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Αφορμή για να εισαχθούν τα παιδιά στη ρομποτική στάθηκε ένα μικρό ρομποτάκι με τηλεχειρηστήριο

Μας επισκέπτεται στη τάξη ένα ρομποτάκι. Είναι του Αντώνη ο οποίος αναλαμβάνει και το ρόλο να δείξει στους φίλους του πως δουλεύει με το τηλεχειριστήριο. Τους δείχνει τα βέλη που έχει πάνω του..

Αποφασίζουν να παίξουν τα παρακάτω παιχνίδια.

  • Κάνουν στο πάτωμα μια διαδρομή με σχοινάκια. Σχεδιάζουν βέλη που να δείχνουν την πορεία της διαδρομής όπως έχει και το ρομποτάκι. Τοποθετούν τα βελη στις διαδρομή τους και τα παιδιά γίνονται ρομποτάκια και ακολουθούν τη διαδρομή λέγοντας ταυτόχρονα τι δείχνει το βέλος.
  • Στη συνέχεια αλλάζουν τη κατεύθυνση των βελών και ακολουθούν πάλι την αντίστοιχη διαδρομή.

Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια προσανατολισμού στο χώρο. Παίζοντας τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και τις θέσεις στο χώρο

Η νηπιαγωγός δίνει οδηγίες στα παιδιά- ρομπότ όπως: 2 βήματα μπροστά, 1πίσω, 1 στροφή δεξιά, μπροστά, 1 στροφή αριστερά. Γίνονται πολλοί συνδιασμοί . Τα παιδιά εκτελούν τις οδηγίες της νηπιαγωγού και τις ονομάζουν ταυτόχρονα.

Η ίδια δραστηριότητα επαναλαμβάνεται και τη θέση της νηπιαγωγού την παίρνουν τώρα τα παιδιά.

Τα παιδιά ψάχνουν να βρουν την σπηλιά της αρκουδίτσας. Βάζουν στη σειρά καρτέλες με την συγκεκριμένη διαδρομή. Τα παιδιά ακολουθούν την διαδρομή, ονομάζουν τα μέρη από που περνούν έως την σπηλιά της αρκούδας και στη συνέχεια ζωγραφίζουν την συγκεκριμένη διαδρομή .