ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Τα παιδιά προβληματίζονται:< Το σώμα χρειάζεται μόνο φαγητό για να είναι υγιές; Όταν παίζουν και όταν γυμνάζονται τι θέλουν μετά;> Με τη συζήτηση που ακολουθεί τα παιδιά συμφωνούν ότι πρέπει να πίνουν νερό γιατί διαφορετικά το σώμα θα έχει πονοκέφαλο, θα είναι κουρασμένο, θα το πονά η καρδιά του, τα ενζυμάκια δεν θα μπορούν να κάνουν σωστά την δουλειά τους, το στόμα τους θα ξεραίνεται και δεν θα ξέρει τι θα του φταίει.

Η νηπιαγωγός λέει στα παιδιά ότι πρέπει να πίνουν 2 μπουκάλια υγρά την ημέρα για να είναι καλά ο σκελετούλης τους. Τα ρωτά να της πουν τι πίνουν την ημέρα και αυτά εκτός από το νερό λένε γάλα, χυμό, και κάποια κοκακόλα, σπράιτ.

Η νηπιαγωγός στέλνει ένα εωτηματολόγιο στους γονείς για το τι υγρά πίνουν τα παιδιά στο σπίτι Από την αποκοδικοποίηση του ερωτηματολογίου που είναι στο παρακάτω αρχείο φαίνεται ότι όλα τα παιδιά πίνουν νερό και ελάχιστα αναψυκτικά.

Φέρνουν από το σπίτι ετικέτες από διάφορα υγρά. Τις κολλούν σε ένα κάνσον και φτιάχνουν ένα κολάζ. Συζητούν μετά για το τι προσφέρει το κάθε υγρό στον οργανισμό και τι από αυτά είναι υγιεινά για να τα πίνουν. Καταλήγουν στα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Το νερό κάνει καλό και πρέπει να πίνουν συνέχεια ακόμα και αν δεν διψούν
  • Το γάλα κάνει καλό στα κόκαλα και είναι υγιεινό
  • Οι χυμοί έχουν βιταμίνες αλλά είναι προτιμότερο να πίνουν τους χυμούς που κάνει η μαμά και όχι τους έτοιμους γιατί έχουν πολλή ζάχαρη που δεν είναι υγιεινό.
  • Πρέπει να αποφεύγουν τα αναψυκτικά γιατί έχουν πολλή ζάχαρη και αρρωσταίνουν τον οργανισμό. Επίσης τους καφέδες και το έτοιμο τσάι εκτός και το έχει μαζέψει η μαμά από το βουνό όπως είπε ένα παιδάκι.

Ο σκελετούλης θέλει νερό για να είναι υγιής!!!!!

Τα παιδιά προβληματίζονται επίσης με τα παρακάτω ερωτήματα: < Χρειάζονται την ίδια ποσότητα υγρών :

  • όταν έχει πολλή ζέστη- καύσωνας,
  • πολύ κρύο
  • όταν γυμνάζονται
  • και όταν κάθονται>

Βιώνουν τη κάθε περίπτωση και συμπεραίνουν ότι χρειάζονται περισσότερο νερό όταν γυμνάζονται και στην πολλή ζέστη.

Δημιουργούν ένα ατομικό κολάζ :< Πίνω νερό για να είμαι υγιής> ( ενδεικτικές δουλίτσες>