11η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912

Τα παιδιά παρατηρούν στο google earth τη Χίο . Μ΄έσω της εφαρμογής κάνουν μια μικρή περιήγηση στο νησί, στα χωριά του, βλέπουν τις ομορφιές του. Μαθαίνουν:

  • για το σχήμα της Χίου( είναι σαν μισοφέγγαρο),
  • γιατί είναι νησί(έχει γύρω- γύρω θάλασσα),
  • το μέγεθος της( τα άλλα νησιά είναι πιο μικρά, το πάνω νησί είναι πιο μεγάλο), 
  • μαθαίνουν ότι βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος

Στη συνέχεια τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πλούσιο εποπτικό υλικό ( χάρτες, περιοδικά, εικόνες, πίνακες ζωγραφικής, βιβλία) που αφορούν την Χίο.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Χίος είναι πολύ όμορφο νησί και για αυτό το λόγο το ήθελαν πολλοί κατακτητές και ανάμεσα τους οι Τούρκοι που την είχαν δικό τους για πολλά πολλά χρόνια.

Τα παιδιά μαθαίνουν τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Χίου ακούγοντας και βλέποντας στον διαδραστικό πίνακα σχετικό παραμύθι, δημιουργία της νηπιαγωγείου και συγγραφέα Πόπης Ποριώτη, με τη μορφή POWER POINT.

Τα παιδιά ακούν επίσης και ένα βίντεο με την αναδιήγηση των γεγονότων από παιδιά του νηπιαγωγείου παλιότερων ετών που υπάρχει στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου

Διαλέγουν από μια μαυρόασπρη φωτογραφία που παρουσιάζει κάποιο γεγονός από την απελευθέρωση της Χίου. Μετά την παρουσιάζουν στην ολομέλεια περιγράφοντας την και μετά τις βάζουν όλες τις εικόνες σε σωστή εξελικτική σειρά.

Ζωγραφίζουν τη Χίο

Αυτοσχέδιο Παζλ

Τα παιδιά χορεύουν παραδοσιακά τραγούδια του νησιού μας