11η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912-ΧΙΟΣ ΜΥΡΟΒΟΛΟ ΝΗΣΙ

ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πλούσιο εποπτικό υλικό ( χάρτες, περιοδικά, εικόνες, πίνακες ζωγραφικής, βιβλία) που αφορούν την Χίο. Επιλέγουν κάποιο από αυτά, το παρατηρούν, το συζητούν με τα άλλα παιδιά,  ανταλάσσουν σκέψεις, εμπειρίες, βιώματα,  γνώσεις που έχουν σχετικά με την Χίο.
Δείχνουν το υλικό τους στην παρεούλα και μέσα από εποικοδομητική συζήτηση καταλήγουν σε συμπεράσματα τα οποία η νηπιαγωγός αποκωδικοποιεί και γράφει στο χαρτί.
Μαθαίνουν έτσι :

  • για το σχήμα της( είναι σαν μισοφέγγαρο),
  • γιατί είναι νησί(έχει γύρω- γύρω θάλασσα),
  • το μέγεθος της( τα άλλα νησιά είναι πιο μικρά, το πάνω νησί είναι πιο μεγάλο), 
  • μαθαίνουν ότι βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και από που πήρε το όνομα του
  • γνωρίζουν τις ομορφιές της Χίου

Τα παιδιά μαθαίνουν τα γεγονότα της απελεύθερωσης της Χίου ακούγοντας και βλέποντας στον διαδραστικό πίνακα σχετικό παραμύθι, δημιουργία δημιουργία της νηπιαγωγείου και συγγραφέα Πόπης Ποριώτη, με τη μορφή POWER POINT.

Διαλέγουν από μια εικόνα που παρουσιάζει κάποιο γεγονός από την απελευθέρωση της Χίου και την τις παρουσιάζουν στην ομάδα περιγράφοντας την. Στην συνέχεια τις βάζουν στην σωστή εξελικτική σειρά.

Ξεχωρίζουν τα γράμματα από τους αριθμούς και στην συνέχεια προσπαθούν να  τα βάλουν στην σειρά και να γράψουν την πρόταση “11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912”

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τα παιδιά ξεχωρίζουν τις σημαίες σε ελληνικές και τούρκικες.
Χωρίζονται σε δυο ομάδες τους Έλληνες και τους Τούρκους και μπαίνουν στη σειρά το ένα παιδί πίσω από το άλλο.Η κάθε ομάδα έχει μπροστά της αντίστοιχες σημαιούλες της. Όταν ξεκιήσει η μουσική τα πρώτα παιδιά από την κάθε ομάδα πρέπει να πάρουν από μια σημαία και να τρέξουν να την βάλουν στην Χίο ( μέσα στο στεφάνι) Μετά επιστρέφουν, δίνουν το χέρι τους στο επόμενο παιδί της ομάδας τους και συνεχίζεται το παιχνίδι(παίζεται σαν την σκυταλοδρομία). Νικήτρια είναι η ομάδα που θα καταφέρει να τοποθετήσει τις περισσότερες σημαίες στην Χίο

Παραδοσιακός χορός από την Χίο

Ζωγραφική <ΧΙΟΣ>

Κατασκευή : Στεφάνι

ΠΑΖΛ: Το καράβι ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ

Διάβασμα της χιώτισσας συγγραφέας Μαρίας Φαφαλιού με τίτλο : < Γλυκόξινη αγάπη>

Κατασκευή κάρτα για την 11η Νοεμβρίου 1912