Τα παιδιά μιλούν για τα συναισθήματα τους. Ονομάζουν μερικά από αυτά όπως χαρά, λύπη, θυμό φόβο, αγάπη. Λένε πότε νιώθουν αυτά τα συναισθήματα και καθώς η μάσκα που φορούν τα εμποδίζει να τα δείξουν , τα εκφράζουν με τα μάτια τους και κινήσεις του σώματος τους.
Ψηφιακά παιχνίδια:
- Επιλέγουν ένα ζωάκι και ανάλογα με το αν τους προκαλεί χαρά ή φόβο το τοποθετούν στη σωστή ομάδα
2. Βρίσκουν τα όμοια συναισθήματα ( Από το ψηφιακό σενάριο: Αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων Δημιουργός Σεναρίου: Ευσταθία Παπαδοπούλου (Εκπαιδευτικός . Πλατφόρμα Αίσωπος)
3. Σκέφτονται ποια χρώματα ταιριάζουν στη χαρά και στη λύπη
Την παραπάνω δουλίτσα την μεταφέρουν και στο χαρτί με περισσότερα συναισθήματα. Ζωγραφίζουν στο χαρτί φατσούλες με διάφορα συναισθήματα και διαλέγουν ποια χρώματα ταιριάζουν στο κάθε συναίσθημα.
Αντιστοιχίζουν συναισθήματα με την ανάλογη μουσική.
Από το ψηφιακό σενάριο :<Αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων> Δημιουργός Σεναρίου: Ευσταθία Παπαδοπούλου(Εκπαιδευτικός) <Μαθαίνουμε στο σπίτι ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΙΣΩΠΟΣ>
Κατασκευάζουν το ανθρωπάκι των συναισθημάτων και ζωγραφίζουν πότε νιώθουν τα αντίστοιχα συναισθήματα
Δημιουργούν ένα αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο :< Παίζω με τα συναισθήματα>
Οδηγίες: Τα παιδιά θέλουν να πάνε στη χώρα της χαράς. Ρίχνουν το ζάρι και προχωρούν τόσα κυκλάκια όσα δείχνει το ζάρι. Όταν πέφτουν πάνω σε χαρούμενη φατσούλα ξαναρίχνουν. Όταν πέφτουν πάνω σε θυμωμένη φατσούλα επιστρέφουν στην προηγούμενη τους θέση.
Παρακολουθούν το παρακάτω βίντεο : < ένας πεισματάρης γαιδαρος>, εκφράζουν και δικαιολογούν συναισθήματα
Αναγνωρίζουν συναισθήματα και προτείνουν πιθανές αιτίες εκδήλωσης τους. Παρατηρούν πως επηρεάζεται το σώμα μας από αυτά και με ποιο τρόπο τα εκφράζει..
Παρακολουθώντας το βίντεο: < Το δέντρο που έδινε> μαθαίνουν την σημασία της αγάπης.
Χωρίζονται σε ομάδες και η κυρία παρουσιάζει σε κάθε ομάδα μια αιτία διαφωνίας και απο μια νευρική- αρνητική απάντηση και μια θετική- ήρεμη απάντηση. Πρέπει να επιλέξουν μια από τις απαντήσεις και να προσπαθήσουν να την δικαιολογήσουν.
Ενδεικτικά:
<Δεν σε παίζω!!!!
–Σκοτίστηκα! Να μη με παίξεις! Έχω και άλλους φίλους!!! Άμα σου δώσω μία….!
-‘Εκανα κάτι που σε πείραξε; Θέλεις να μου πεις για πιο λόγο;>
Τα περισσότερα παιδιά αρχικά διαλέγουν την νευρική απάντηση.
Παρακολουθούν το παρακάτω βίντεο και προβληματίζονται.
Μετά το βίντεο και τη συζήτηση που ακολουθεί ξαναεπαναλαμβάνουμε την παραπάνω δραστηριότητα και τα παιδιά τώρα επιλέγουν την θετική απάντηση.
Το καθένα λέει από μια γλυκιά λέξη και την γράφει η νηπιαγωγός σε μια καρδούλα. Στη συνέχεια βάζουν την γλυκιά λεξούλα στο γλυκό βαζάκι της αγάπης.
Φτιάχνουν το δικό τους γλυκό βαζάκι με την γλυκιά λεξούλα που είπαν
Αποφασίζουν να ανοίγουν το παρακάτω κουτάκι, να βάζουν σε αυτό τη γκρίνια, τις διαφωνίες, τα κλάματα, τις φωνές, και να παίρνουν από μέσα το χαμόγελο.
Παιχνίδι: Τα παιδιά χορεύουν με τη μουσική. Μόλις σταματήσει η μουσική η κυρία λέει ένα συναίσθημα και τα παιδιά κάνουν το άγαλμα που νιώθει αυτό τι συναίσθημα χρησιμοποιώντας όλο το σώμα.
Αντιστοιχίζουν λέξεις-συναισθήματα με την αντίστοιχη εικόνα
Μετά κάνουν την ίδια δραστηριότητα με το αρχικό γράμμα των λέξεων- συναισθημάτων
Με την πλαστελίνη δημιουργούν συναισθήματα
Τα παιδιά μιλούν όμορφα για τους φίλους τους
Παιχνίδια με τα συναισθήματα:
- Κάθονται στο κύκλο και ένα παιδί δείχνει με το πρόσωπο του ένα συναίσθημα. Το επόμενο παιδί πρέπει να δείξει και αυτό με το πρόσωπο του το ίδιο συναίσθημα και επαναλαμβάνεται έως η νηπιαγωγός πει την λέξη ΑΛΛΑΓΗ. Τότε το παιδί που είναι η σειρά του θα δείξει με το πρόσωπο του ένα άλλο συναίσθημα και το παιχνίδι θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο.
- Ο καθρέφτης των συναισθημάτων
ΑΛΛΑΓΗ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
Ακούν στο διαδραστικό πίνακα το παραμύθι < ο σκατζόχοιρος που ήθελε να τον χαιδέψουν>, συζητούν για το μήνυμα του παραμυθιού και μετά ζωγραφίζουν ότι τους άρεσε περισσότερο