Η ΞΕΜΥΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΑ

Τα παιδιά με την διήγηση της ιστορίθας < η ξεμυαλισμένη χιονονιφάδα > μαθαίνουν τις μηχανές αναζήτησης, τους φυλλομετρητές, τις διάφορες εφαρμογές του του υπολογιστή.

Η ιστορία αναφέρεται στις χινονιφάδες που ξεκινούν από το Βόρειο Πόλο το ταξίδι τους σε διάφορα μέρη και στην Ελλάδα για να χιονίσουν.

Αναζητούν στην υδρόγειο σφαίρα το βόρειο Πόλο και στη συνέχεια τον αναζητούν στο διαδίκτυο.

Τα παιδιά μπαίνουν στο google και γράφουν στην μηχανή αναζήτησης τις λέξεις ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ για να δουν που βρίσκονταν οι χιονονιφάδσς. Μάλιστα ένα παιδι λέει ότι υπάρχει και φωνητικη αναζήτηση και το δείχνει στη παρεούλα.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια του google maps βλέπουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι χιονονιφάδες . Μάλιστα αναζητούν και τη γειτονιά και το νηπιαγωγείο τους.

Γνωρίζουν και την μηζανή αναζήτησης για παιδιά kiddle

Προβληματίζονται ποια θερμοκρασία πρέπει να είναι για να γίνουν οι χιονονιφάδες. Αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, και παρατηρούν το θερμόμετρο που μετρά την θερμοκρασία.

Αναζητούν θερμόμετρα στη τάξη. Βάζουν ένα θερμόμετρο στην αυλή και το άλλο κοντά στο καλοριφέρ και τα αφήνουν την ίδια ώρα

Συγκρίνουν τα δυο θερμόμετρα και βλέπουν την διαφορά στη θερμοκρασία. Μετρούν τη διαφορά και συμφωνούν ότι είναι 10 βαθμοί.Προτείνουν στη συνέχεια να αφήσουν το εξωτερικό θερμόμετρο μέσα και πριν φύγουν το μεσημέρι βλέπουν ότι η θερμοκρασία και στα δυο θερμόμετρα είναι τώρα η ίδια.

Αναζητούν στο διαδίκτυο χιονονιφάδες που πέφτουν και χιονισμένα τοπία και φαντάζονται το ταξίδι των χιονονιφάδων.

Η νηπιαγωγός ρωτάει τα παιδιά αν ερχόταν η χιονονιφάδα στη τάξη που θα την βάζαμε για να την διατηρήσουμε. Ακούγονται πολλές ιδέες όπως να την βάλουμε μακρυά από το καλοριφέρ, να την βάλουμε στο ψυγείο, να την βάλουμε στη κατάψυξη. Αποφασίζουμε να κάνουμε ένα πείραμα. Παίρνουμε ένα παγάκι το αφήνουμε στη κατάψυξη και ένα παγάκι και το βάζουμε στη τάξη μέσα. Στο τέλος της ημέρας παρατηρούμε και τα δυομ παγάκια και βλέπουμε ότι το παγάκι στην κατάψυξη διατηρείται και το άλλο έχει λιώσει. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για να διατηρηθεί η χιονονιφάδα πρέπει η θερμοκρασία να είναι όπως αυτή που υπάρχει στη κατάψυξη, κάτω από το μηδέν.

Βλέπουν ένα βίντεο σχετικά με το το περιέχει στο εσωτερικό της μια χιονονιφάδα

Τα παιδιά θέλουν να φτιάξουν ένα θερμόμετρο.

Η νηπιαγωγός παρουσιάζει στα παιδιά μια κούτα και ένα χάρακα και ρωτάει τα παιδιά πως μπορούν να φτιάξουν ένα θερμόμετρο με αυτά.

<Κυρία να βάλουμε το χάρακα στη κούτα , να κάνουμε μια γραμμή και να την κόψουμε. Να βάλουμε μετά γραμμές και αριθμούς όπως έχει ο χάρακας, Θα βάλουμε αριθμούς πάνω από το μηδέν και κάτω από το μηδέν. Για τον υδράργυρο μπορούμε να βάλουμε το σύρμα που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή χτες. Εχει τιο ίδιο χρώμα.

Νηπιαγωγός: < και πόσα θα χρειαστούμε;>

< Θα τα μετρήσουμε. Θα πάρουμε τρια , θα τα βάλουμε στη σειρά, κυρία θέλουμε μόνο δυο. Θα τα κολήσουμε έτσι. Κυρία ο υδράργυρος έχει και αυτό ( εννοούν τη βάση του). Θα βάλουμε ένα χαρτάκι στο ίδιο χρώμα, να το τσαλακώσουμε λίγο και το φτιάξαμε το θερμόμετρο.

Τα παιδιά προτείνουν να κατασκευάσουν ένα θερμόμετρο και με άλλο τρόπο. Αφορμή στάθηκε ένα μέτρο που είχε η νηπιαγωγός στη τσάντα της. Το επεξεργάστηκαν, μέτρησαν με αυτό διάφορες επιφάνειες, και μετά σκέφτηκαν να μετρήσουν να φτιάξουν το θερμόμετρο. Στην τάξη υπήρχαν δυο κομμάτια ξύλο από μια κατασκευή που είοχε καταστραφεί. Κόλησαν τα δυο ξύλα με ατλακόλ, και έβαψαν με άσπρο χρώμα το υδράργυρο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του μέτρου έγραψαν και τους αριθμούς.

Βλέπουν τριδιάστατες χιονονιφάδες. Οι χιονονιφάδες δεν μοιάζουν ούτε στομέγεθος ούτε σατο σχήμα.

Φτιάχνουν μια ξιονονιφάδα με διπλωτική και στη συνέχεια σχεδιάζουν χιονονιφάδες με λαδοπαστέλ.

Παίζουν μαθηματικά και γλωσσικά παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα

Μαθηματικά παιχνίδια:

  • Με πιγκουίνους( αντιστοίχηση ποσότητας- αριθμού)
  • Σειροθέτηση χιονανθρώπων από το 1-10
  • Αντιστοίχηση χιονανθρώπων με χιονονιφάδες ( ποσότητα- αριθμός)

Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού απο τα παιδιά.

Τα παιδιά φτιάχνουν τον κύκλο του νερού στο kIDSPIRATION ( λιγισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης).

Βάζουν τα γράμματα στη σειρά και γράφουν τη λέξη ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΑ (kidspiration).

Παίζουν ψηφιακά παιχνίδια χρησιμοποιώντας ποικίλλες εφαρμογές: LearningApps, Tux Paint, jigsawplanet, wordwall ,worksheets.

Ζωγραφίζουν σε εφαρμογές προσωπικής έκφρασης και δημιουργικότητας) όπως < οι μικροί καλλιτέχνες, revelation natural art>

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ

Mαθαίνουν τα ζώα που ζουν στο βόρειο πόλο μαζί με τις χιονονιφάδες.

Βλέπουν βίντεο με τη ζωή στο Βόρειο πόλο.

Στη συνέχεια βρίσκουν στη μηχανή αναζήτησης σχετικές εικονες τις αποθηκεύουν, τις εκτυπώνουν 2 φορές, και στη συνέχεια κολλούν τη μια σε φάκελα ενώ την άλλη τη διπλώνουν στα 4, την κόβουν και τα κομμάτια τα βάζουν μέσα στα φάκελα.

Το παραπάνω υλικό το χρησιμοποιούν στο παιχνίδι με τα αινίγματα.

Ακούν αινίγματα

κάποια αινίγματα

και όποιο παιδί βρει την λύση παίρνει και το φάκελο με το αντίστοιχο ζωάκι. Φτιάχνει και το ανάλογο παζλ

Ζωγραφίζουν ζώα που ζουν στο Βόρειο Πόλο

Φτιάχνουν πιγκουίνους με τις παλάμες τους και νερομπογιές

Αναζητούν το μουσικοκινητικό τραγούδι:< οι πιγκουίνοι> και χορεύουν.

Προχωρούν σαν τους πιγκουίνους

Κατασκευάζουνν πιγκουίνους

Παρακολουθούν το βίντεο: < Η Λίτσα η μικρή πολική αρκουδίτσα μαθαίνει να ψαρεύει>

Και στη συνέχεια ταίζουν την αρκουδίτσα κάθε μέρα τόσα ψαράκια όσα δείχνει ο αριθμός δίπλα στο όνομα της κάθε ημέρας

Παίρνουν εφημερίδες, τις τσαλακώνουν, τις κάνουν χιονόμπαλες και παίζουν χιονοπόλεμο με τον άκουσμα της μουσικής. Κάθε φορά που η μουσική σταματά τα παιδιά παγώνουν.

Δημιουργούν χιόνι με αφρό ξυρίσματος και σόδα και φτιάχνουν χιονανθρώπους.

Φτιάχνουν χιονάνθρωπο και με χαρτί υγείας.

Κατασκευάζουν χιονανθρώπους και με άλλα υλικά

Κόβουν το Χ της Χιονονιφάδας και ζωγραφίζουν πάνω του λέξεις που ξεκινούν από αυτό το γράμμα.

Φτιάχνουν μια χιονισμένη πόλη

Τέλος διασκεδάζουν με τα παρακάτω τραγούδια.