ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ STEM/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τα παιδιά αναζητούν τρόπους συγκέντρωσης βρόχινου νερού . Ψάχνουν πληροφορίες και εικόνες στο διαδίκτυο. Εντυπωσιάζονται με την κατασκευή και χρήση δεξαμενής- φράγματος για τη συγκέντρωση βρόχινου νερού που υπάρχουν στο νησί τους και τροφοδοτούν το νησί με νερό για τις ανάγκες του.

Αποφασίζουν να φτιάξουν μια τέτοια δεξαμενή. Παρατηρούν στο διαδίκτυο πως είναι, απ΄ό τι υλικά είναι φτιαγμένο, με ποιο τρόπο λειτουργεί.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και προσπαθούν να κατασκευάσουν το δικό τους φράγμα με υλικά που υπάρχουν στη τάξη.

Αρχικά τα φράγματα γίνονται επίπεδα με ξύλινα τουβλάκια, με υλικό απο το οικοδομικό υλικό, με μανταλάκια, με πλαστικά τουβλάκια.

Όταν έβαλαν μέσα σε αυτά νερό είδαν ότι το νερό έφευγε από τα τοιχώματα. Σκέφτηκαν να τοποθετήσουν μέσα πλαστική μεμβράνη .Πάλι όμως το νερό έφευγε από τα τοιχώματα.

Τα παιδιά παρατηρούν πάλι με περισσότερη προσοχή την εικόνα ενός φράγματος. Ένα παιδί είπε ότι το σχήμα του φράγματος δεν είναι ίσιο αλλά είναι βαθουλωτό.

Δοκιμάζουν την ιδέα αυτή, Παίρνουν ένα πιάτο ρηχό και ένα βαθουλό μπωλ και ρίχνουν νερό σε αυτά. Το νερό από το πιάτο φεύγει από παντού, ενώ το μπωλ κρατάει το νερό.

Μια άλλη ομάδα παίρνει μια χάρτινη κούτα για φράγμα από τα υλικά που υπάρχουν στη τάξη. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Η κούτα δεν κρατάει για πολύ ώρα το νερό. Είναι από χαρτί σκέφτηκαν τα παιδιά. Τοποθέτησαν μέσα στη κούτα πλαστική μεμβράνη και το φράγμα συγκρατεί το νερό.

Μια άλλη ομάδα κατασκευάζει το δικό της φράγμα με ένα κουβαδάκι πλαστικό και με άλλα υλικά της τάξης

Οι ομάδες παρουσιάζουν τις κατασκευές τους στην υπόλοιπη ομάδα και τους εξηγούν πως τα έχουν φτιάξει.

Έκπληξη: Ένα παιδί με τους γονείς τους κατασκεύασαν ένα φράγμα με φελιζόλ στο σπίτι. Τα παιδιά στο σχολείο ενθουσιάζονται. Συμπληρώνουν επίσης σε αυτό πλαστική μεμβράνη, ένα βουνό με σκληρό χαρτί, μπλε γκοφρέ για τα ποταμάκια που τρέχουν από το βουνό, δεντράκια και ζωάκια που υπάρχουν γύρω από το φράγμα.

Τα φράγματα των παιδιών

Τα παιδιά ζωγραφίζουν με ποιο τρόπο έφτιαξαν το φράγμα ώστε να συγκεντρώσει το νερό της βροχής. Μετά απαντούν στο ερώτημα: < Η κατασκευή ήταν πετυχημένη; Βάλε σε κύκλο ΝΑΙ ή ΟΧΙ.>